Кілька порад щодо вибору духової шафи для Вашої кухні

28.10.2014
Добридень!
Духовка - важливий компонент будь-якої кухні. При виборі цього життєво необхідного атрибуту кожна господиня повинна виділити важливі саме для неї параметри: простота управління, легкість в очищенні, потужність, розмір, додаткові функції, які значно спростять створення різної смакоти.
Добре підібрана духовка здатна допомогти вмілої господині стати просто геніальною Кудесница - володаркою запіканок та м'ясних рулек! Деякі автоматичні цикли приготування страв стануть справжньою знахідкою для недосвідчених кулінарів і любителів експериментувати з новими рецептами.
Газова або електродуховка?
Електрична духовка простіше в управлінні, має більший функціонал, в ній є кілька режимів нагріву, конвекція, можливість використовувати її як мікрохвильовку або пароварку. Майже всі електродуховки мають гриль. Але якщо ви використовуєте духовку часто, варто подумати про оплату рахунків за електроенергію - вони будуть великими. За параметром економічність газова духовка виграє.
Якщо ваш вибір припав на газову духовку, зверніть свою увагу на суміщені моделі, в яких є електричний гриль. Він зайвим в господарстві не буде.
Розмір духовки
На думку виробників, стандартна ширина духовки - 60 см. Для маленьких кухонь випускають також компактний варіант з шириною 45 см (40-45 літрів обсяг робочої камери). Стандартна висота буває від 45 до 60 см (60-70 літрів обсяг робочої камери). Деякі компанії подбали також і про великих сім'ях і пропонують для покупців непромислові духовки 90 см в ширину з подвійними камерами.
Залежні і незалежні духовки, що вбудовуються комплекти
Якщо в описі духовки ви бачите слова "незалежні" або "залежні" духові шафи, то це всього лише означає, чи може існувати духовка окремо від варильної поверхні. "Незалежні" дозволяють використовувати газову поверхню і електродуховку, так як у них панелі управління знаходяться окремо. Слова "вбудовується комплект" повідомляють, що духовку поставити окремо від варильної поверхні ви не зможете, вона є "залежною".
Головний плюс комплектів - єдиний гармонійний дизайн. Ціна їх нижче, ніж при покупці окремо двох приладів. Але в разі поломки однієї з частин залежного комплекту ви не зможете використовувати іншу частину з-за поєднаною панелі управління.
функції
Приємною особливістю електродуховок є те, що вони нагрівають блюдо не тільки знизу, як газові, а з усіх боків. Дуже корисні такі режими нагріву: конвекція, вентиляційний нагрів з грилем, конвекційний з нижнім або верхнім нагрівом і безліч їх варіантів.
Якщо ви хочете максимально спростити процес готування, зверніть увагу на варіанти з електронним управлінням. На відміну від духовок з механічним управлінням, які вимагають активної участі кухаря в визначенні тривалості і температури приготування, електрокеровані духові шафи запитають у вас вага продукту, тип (овочі, риба, м'ясо, тісто) і яке блюдо буде отримано в результаті (бісквіт, стейк ). Після приготування такі духовки подадуть сигнал господині і самостійно відключатися.
деякі сучасні духовки мають функції мікрохвильовок і дозволяють дбайливо розморожувати різні типи продуктів. Домашній йогурт або пишні булочки дозволить приготувати функція "бродіння". Справжній борщ "як з бабусиної печі" вам допоможе зварити функція "ловлення". Купуючи модель з контейнером для води, ви будете готувати продукти на пару, з максимальним збереженням корисних речовин. Наявність вертіла дозволить вам готувати круглі продукти, які необхідно запекти з усіх боків.
Але не зайвим буде зазначити, що приготування, наприклад, невеликий курочки на решітці з використанням конвекції дасть такий же відмінний результат - вона буде рівномірно золотистої. Корисним придбанням для шанувальників запечених м'ясних продуктів стане термощуп. Він дозволить визначити температуру всередині продукту, а останні його моделі можуть не тільки подавати сигнали про досягнення максимуму, але і відключати духовку після приготування страви.
очищення духовки
Господині, які готують досить часто, особливо не люблять витрачати час на миття духової шафи. Виробники подбали про це і створили технологію прискореної очищення: вони покривають духовку всередині каталітичної емаллю, яка сприяє перетворенню бруду (жиру) на подобу сажі. Після охолодження духовки цю сажу потрібно просто протерти вологою тканиною.
Найсучасніший спосіб очищення духовок - пиролитический. Духова шафа повинен нагрітися до дуже високих температур (500 градусів), після чого всі залишки жиру просто "вигорають".
У деяких моделях з функцією пароварки передбачена пароводяна очищення. Забруднення після обробки вологою легко протерти губкою для миття посуду і таке очищення не зашкодить емаль духовки. Піч з таким способом очищення дешевше "піролітичних", і, на думку поборників екологічної кухні, економно використовують енергію, що не отруюючи навколишній світ.
Ціна запитання
Цілком логічно, що вартість духовки вашої мрії буде багато в чому залежати від кількості обраних функцій, розміру або способу очищення. Вибір належить нелегкий, і в ньому вам допоможуть поради подруг, членів сім'ї або навіть незнайомих господинь на кулінарних форумах.
Тільки не слухайте порад консультантів в магазинах техніки, адже їхнє завдання - продати вам найдорожчу духовку з найбільшим списком "наворотів". Не факт, що всі ці функції вам необхідні і будуть використані більше одного разу. Головне в духовці чи не її ціна, а зручність, простота і функціональність.
В інтернет-магазині СантехІмпорт ви можете вибрати духовки від кращих світових виробників Teka та Franke .
Приємних Вам покупок!
Ми на Google plus